Historie

Op 27 oktober 1927 wordt Genesius opgericht. De R.K. Toneelvereeniging Sint-Genesius, om volledig te zijn. Een paar jaar later wordt geschiedenis geschreven: er worden zowaar ook dames toegelaten tot de spelersgroep. Een hevig bediscussieerde beslissing, die tot gevolg heeft dat een aantal heren-spelers besluit per omgaande hun lidmaatschap op te zeggen. Tsja, zo ging dat in die dagen.

In 1933 wordt de naam officieel gewijzigd in ‘De R.K. Gemengde Toneelvereeniging Sint-Genesius’. De invloed van de kerk is dan nog groot, de geestelijk adviseur bewaakt de normen en waarden en speelt een beslissende rol bij de repertoirekeuze. Geheel volgens de heersende tijdgeest verdwijnen in de loop der jaren de adjectieven ‘Sint’, ‘R.K.’ en ‘Gemengd’  en hangt de geestelijk adviseur zijn soutane aan de wilgen. Genesius ontwikkelt zich van een Overveense parochieclub tot één van de toonaangevende toneelverenigingen van Kennemerland.

Regelmatig wordt er van repetitieruimte gewisseld, totdat Katholieke Toneelgroep Genesius in de zeventiger jaren haar intrek neemt in ’t Zijltje, een gewezen schoolgebouw naast de kerk aan de Korte Zijlweg in Overveen. Zo’n dertig jaar hebben we er gerepeteerd, maar helaas kwam daar midden 2007 een abrupt einde aan. Het gebouw kreeg een andere bestemming. Na enkele tijdelijke locaties zijn we in 2014 verhuisd naar onze nieuwe locatie aan de Verspronckweg in Haarlem. In 2022 hebben we onze naam officieel veranderd in Toneelgroep Genesius Haarlem.